9 Μάρτιος 2018, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2018, 15:04

«Καίει» ο νέος ΚΟΚ – Στη Βουλή το νομοσχέδιο, τι αλλάζει

  • Τέλη κυκλοφορίας 2019: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την ομαδοποίηση των παραβάσεων βάσει της επικινδυνότητας, τη μείωση ορισμένων προστίμων, την κατάργηση κάποιων, αλλά και πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του παραβάτη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι παραβάσεις ταξινομούνται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, διαβάθμιση που θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας. Στην πρώτη κατηγορία τα πρόστιμα είναι έως 100 ευρώ, στη δεύτερη από 101 έως 300 ευρώ, και στην τρίτη έως και 600 ευρώ. Επιπλέον προβλέπονται παραβάσεις «υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» και παραβάσεις «αντικοινωνικής συμπεριφοράς». Και στις δύο πρόσθετες κατηγορίες το διοικητικό πρόστιμο είναι αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.

Καταργείται η διάταξη με την οποία εάν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται κατά 50%.

Εάν ο οδηγός μιλάει στο κινητό χωρίς ακουστικά ή σύστημα ανοιχτής ακρόασης προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση στάθμευσης σε ράμπα ή σε θέση ΑμεΑ, όπως επίσης και στην περίπτωση της χρήσης της ΛΕΑ. Αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες προβλέπεται για τη μη χρήση ζώνης ή κράνους, τη μη χρήση παιδικού καθίσματος και τη ρίψη τσιγάρων (ή άλλων αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά) έξω από το παράθυρο.

Σε ό,τι έχει να κάνει τα πρόστιμα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια –οι έχοντες μπορεί να πληρώσουν ακόμα και τριπλάσιο ποσό–, εξαιρούνται σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Στον νέο ΚΟΚ δυναμική είσοδο κάνουν και τα ποδήλατα. Υπάρχει πρόβλεψη για ειδική σήμανση των οδών, για ειδικές διαγραμμίσεις κατά μήκος και κατά πλάτος του οδοστρώματος, και για φανάρια. Επίσης, τσουχτερό θα είναι το διοικητικό πρόστιμο για τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Εάν κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπεράσεις η ποινή είναι απευθείας αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 30 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το δίπλωμα θα αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 31 του νομοσχεδίου οι «γουρούνες» (τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ. εκ.) δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς, αλλά επιτρέπεται να τις διασχίζουν κάθετα.