8 Μάρτιος 2018, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2018, 19:07

Προφυλακίστηκε το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε 1,3 τόνους κάνναβη

  • Προφυλακίστηκε το πλήρωμα του πλοίου που μετέφερε 1,3 τόνους κάνναβη

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος του αλιευτικού σκάφους «Celine Star» που εντοπίστηκε νότια της Κρήτης με 48 συσκευασίες κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας» βάρους 1.269,45 κιλών, και τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος ηλικίας 48,45 και 42 ετών, όλοι υπήκοοι Συρίας.

«Είχαμε πάρει απόπλου από τη Λαττάκεια της Συρίας μετά από έλεγχο, με προορισμό την Τύνιδα, όπου θα πηγαίναμε το σκάφος προς πώληση. Δεν γνωρίζαμε τίποτα ούτε εγώ ούτε το υπόλοιπο πλήρωμα για τις ναρκωτικές ουσίες που βρίσκονταν σε κρύπτη του σκάφους και κλεισμένα με λαμαρίνες», φέρεται να υποστήριξε σήμερα στην εισαγγελία Πειραιά ο 44χρονος πλοίαρχος.

Το τετραμελές πλήρωμα κρίθηκε προφυλακιστέο με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι για παράνομη συγκρότηση από κοινού και ένταξη από κοινού σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για τα ναρκωτικά και παράνομη διακίνηση από κοινού με δράστες που δρουν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατ' επάγγελμα, και με το προσδοκώμενο όφελος να ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

Στο «Celine Star» βρέθηκαν 1,3 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας, που είχαν τοποθετηθεί σε κρύπτη μπροστά από δύο δεξαμενές νερού και σκεπασμένα με διάφορα μπαχαρικά, κανέλα και καφέ προκειμένου να μην μπορούν να εντοπιστούν από τους σκύλους. Οι λιμενικοί αναγκάστηκαν μάλιστα να κόψουν τις λαμαρίνες, κάνοντας το σκάφος «φύλλο και φτερό».

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, καθώς αναζητούνται οι αποστολείς και παραλήπτες του φορτίου, ενώ δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει το συγκεκριμένο σκάφος τις ελληνικές αρχές στο παρελθόν, έστω και με άλλη ονομασία. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τέσσερις Σύροι αρνούνται την εμπλοκή τους, ωστόσο δεν πείθονται οι ελληνικές αρχές. Αρχικά είχαν δηλώσει ότι ο σκοπός του πλοίου ήταν η διενέργεια αλιείας, ωστόσο δεν εντοπίστηκε πάνω στο σκάφος αλιευτικός εξοπλισμός, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Ο εντοπισμός των ναρκωτικών ουσιών έγινε μετά από πληροφορίες που έφτασαν την 1η Μαρτίου στη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από την υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο υπηρεσίες είχαν συνεργαστεί και πάλι, όταν είχε κατασχεθεί το ρυμουλκό «Andreas» στην Κρήτη, το οποίο μετέφερε 6.177,8 κιλά κατεργασμένης κάνναβης. Οι αρχές αναζητούν σύνδεση στις δύο υποθέσεις κι αν πρόκειται για κύκλωμα προέλευσης Συρίας και Λιβάνου.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Πάρης Τσιριγώτης.