8 Μάρτιος 2018, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2018, 18:42

Οι Τούρκοι κατέλαβαν και την Τζανταϊρίς – Πλησιάζουν στο Αφρίν

  • Γιατί η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ με νέα επιχείρηση στην ανατολική Συρία 2

Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας στο Αφρίν συνεχίζεται και μαζί με τους Σύρους συμμάχους κατέλαβαν την πόλη Τζανταϊρίς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι Τούρκοι έχουν πλησιάσει στα 10 χιλιόμετρα από τον βασικό στόχο της επιχείρησής τους, το Αφρίν.

Μέχρι τον Μάιο εκτιμά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως θα έχει ολοκληρωθεί η κατάληψη του Αφρίν.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους μεταξύ των παρατάξεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απώθησαν σήμερα τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας από το κέντρο της πόλης, αφού είχαν καταλάβει μια ημέρα νωρίτερα έναν λόφο που δεσπόζει στην πόλη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας πως συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ασφαλείας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, «έπειτα απ' αυτή την προώθησή τους, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο των πέντε κύριων πόλεων του θυλάκου» και μαζί με τους αντάρτες συμμάχους τους βρίσκονται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από την κύρια πόλη της περιοχής, το Αφρίν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στο CNN Turk υπογράμμισε πως υπάρχει η σκέψη συνεργασίας της Άγκυρας με τη Βαγδάτη εναντίον των Κούρδων του Ιράκ. Κάτι τέτοιο σχεδιάζεται να γίνει μετά τις εκλογές στο Ιράκ τον Μάιο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θεωρεί πως ως τότε η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν θα έχει ολοκληρωθεί.