8 Μάρτιος 2018, 18:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2018, 17:47

Συνταγματική η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ μέρους των Προσφυγικών στην Αλεξάνδρας

  • Η Εστία Νέας Σμύρνης και τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας ξανά στο Οpen House Athens
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων και τελικά έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των 137 από τα συνολικά 228 διαμερίσματα των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος κατά τους συμβούλους Επικρατείας δεν κατάφερε να αποδείξει ότι έχει την κυριότητα των ακινήτων, είχε προσφύγει στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι για τη μερική μεταβίβαση θα έπρεπε να του καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση. Το συγκρότημα των διαμερισμάτων από το 2003 έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, και σύμφωνα με το ΣΤΕ η έκταση των 17.215 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων παραχωρήθηκε δωρεάν από το δημοτικό συμβούλιο στις 16 Απριλίου 1940 για την ανέγερση προσφυγικών κατοικιών.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι τα διαμερίσματα μεταβιβάστηκαν παράνομα στο ΤΑΙΠΕΔ διότι είναι και χαρακτηρισμένα νεότερα μνημεία, και έκριναν ότι μόνο η μεταβίβαση είναι νόμιμη, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά και χωρίς να αποχαρακτηρίζονται. Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων στα οποία μπορεί να προσφύγει ο Δήμος Αθηναίων.