9 Μάρτιος 2018, 10:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2020, 11:16

Νηστίσιμα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα φασόλια

  • Νηστίσιμα ντολμαδάκια με φακές και μαυρομάτικα φασόλια
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)

Όσο οι μέρες της νηστείας προχωρούν, οι ιδέες για μαγείρεμα... στερεύουν. Γι' αυτό λοιπόν το pontos-news.gr «αλίευσε» και σας προτείνει αυτή την πρωτότυπη συνταγή για ντολμαδάκια με όσπρια και ρύζι. Θρεπτικά και πεντανόστιμα!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. τσαγιού φακές, μισοβρασμένες
  • 1 φλ. τσαγιού φασόλια μαυρομάτικα, μισοβρασμένα (ή επιπλέον φακές)
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα, μισοβρασμένο
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτά φετάκια
  • τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • 1 λεμόνι
  • περίπου 50 αμπελόφυλλα φρέσκα, ζεματισμένα, ή από βάζο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε σε τηγάνι το ⅓ του μετρημένου λαδιού και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 2-3΄ ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως.
  2. Τα αδειάζουμε σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, τα μαυρομάτικα, το μαϊντανό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  3. Στο υπόλοιπο λάδι τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ξανθύνει ελαφρώς. Το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας τα πιο χοντρά αμπελόφυλλα. Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο μία κουταλιά γέμιση, το διπλώνουμε και το τυλίγουμε ρολό, κάπως χαλαρά όμως, γιατί στη διάρκεια του μαγειρέματος τα όσπρια και το ρύζι θα διογκωθούν. Προσέχουμε να εγκλωβίζεται η γέμιση στο φύλλο, γιατί διαφορετικά θα φύγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Βάζουμε τους ντολμάδες κοντά-κοντά, αλλά όχι σφιχτά, πάνω στα στρωμένα φύλλα της κατσαρόλας.
  5. Όταν φτιάξουμε μία στρώση, ραντίζουμε τα ντολμαδάκια με λίγο από το τσιγαρισμένο ξερό κρεμμύδι και το λάδι του. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα ντολμαδάκια και το κρεμμύδι με το λάδι. Βάζουμε ανάποδα ένα πιάτο για να τα κρατήσει στο βράσιμο. Στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε βραστό νερό ίσα να σκεπάζει το πιάτο. Τα βάζουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 45-60΄.
  6. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα σερβίρουμε.
  • Πηγή: gastronomos.gr.