8 Μάρτιος 2018, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2018, 14:29

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου μετά από 148 χρόνια!

  • Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου μετά από 148 χρόνια!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1869 και χρειάστηκε να περάσουν 148 χρόνια για να εκλεγεί μια γυναίκα, η Καλυψώ Γούλα, ως η πρώτη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του οργάνου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό από μόνο του μου προκαλεί μια θλίψη, καθώς φτάσαμε στο 2017 –χρονιά της εκλογής μου στη θέση– για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Κ. Γούλα, χαρακτηρίζοντας τιμή το γεγονός ότι αυτό το διάστημα το προεδρείο του κεντρικού Δήμου απαρτίζεται όχι από μία, αλλά από τρεις γυναίκες.

Πόσο εύκολο όμως είναι το έργο για μια γυναίκα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων; «Δυστυχώς στην πράξη αποδεικνύεται ότι νοοτροπίες και συμπεριφορές, σεξιστικά σχόλια και επικλήσεις στις αρσενικές "αυθεντίες" εξακολουθούν να υπάρχουν και στα του οίκου μας» λέει χαρακτηριστικά.

Μαζί με άλλες δύο γυναίκες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τη Σωσώ Αδαμίδου-Γκιουλέκα και τη Ρία Καλφακάκου, συμπληρώνουν το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πάντως, με αφορμή και την επαγγελματική της ιδιότητα, αυτή της δικηγόρου, η Καλυψώ Γούλα υπογραμμίζει πως είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών «που αναζητούν τρόπους για να βρουν το δίκιο τους, σε μια κοινωνία που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να δέχεται με επιφύλαξη τις καταγγελίες για κακοποίηση από το σύζυγο, τη σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη, το bullying μέσα στο σπίτι».

Η Καλυψώ Γούλα ασκεί τη δικηγορία τα τελευταία 27 χρόνια και εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το 2008. Για πρώτη φορά εξελέγη δημοτική σύμβουλος με τον Γιάννη Μπουτάρη το 2010, ενώ διατέλεσε για πολλά χρόνια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.