8 Μάρτιος 2018, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2018, 14:03

Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι όλοι είναι εχθροί!

  • Δημοσκόπηση: Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι όλοι είναι εχθροί!
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, ενδεικτική του πώς εξελίσσεται η τουρκική κοινωνία, παρουσιάζει στο tvxs.gr ο Τάκης Χατζηγεωργίου. Η δημοσκόπηση έγινε από το Center for American Progress από τις 2 έως τις 12 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δείχνει μια επικράτηση της πεποίθησης ότι η Τουρκία είναι ο φυσικός ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.

Η τουρκική ταυτότητα, η θρησκεία και η γλώσσα φαίνεται ότι αποτελούν δομικά συστατικά, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων –η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.500 πολιτών– δηλώνει ότι διάκειται εχθρικά προς την Αμερική (90%), προς την Ευρώπη (80%), προς τη Ρωσία (70%) και προς το ΝΑΤΟ (75%). Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία θέλει η Τουρκία να αναπτύξει τα δικά της οπλικά συστήματα για να μην εξαρτάται από τρίτους, και εναντιώνεται σε οικονομικές και πολιτικές ελίτ που θεωρείται ότι ασκούν υπερεξουσίες πάνω στο κράτος.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πλειοψηφία τους φαίνεται να εγκρίνουν τις πολιτικές του προέδρου, βλέπουν ευοίωνο το μέλλον, και οι περισσότεροι (έστω και με μικρή διαφορά) υποστηρίζουν τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχουν παρθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα. Αντίθετα οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων, ακόμα και του συνεργαζόμενου MHP, εκφράζονται με τον ακριβώς ανάποδο τρόπο, κάτι που δείχνει μια βαθιά πόλωση στην τουρκική κοινωνία.

  • Διαβάστε ΕΔΩ στα αγγλικά όλη την έκθεση του Center for American Progress.