8 Μάρτιος 2018, 13:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2018, 13:08

Η Σερβία είπε νέο «όχι» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Η Σερβία είπε νέο «όχι» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    (Φωτ.: αρχείο EPA)

Παρά το γεγονός ότι στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου 2015, ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ήταν ένας από τους ξένους ηγέτες που έδωσαν το παρών στην τελετή που έγινε στο Ερεβάν, το σερβικό κοινοβούλιο είπε νέο «όχι» στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με το RFE/RL την τελευταία δεκαετία έχουν καταψηφιστεί αρκετά νομοσχέδια για την αναγνώριση του αφανισμού 1,5 εκατ. Αρμενίων ως γενοκτονία.

Αυτή τη φορά το νομοσχέδιο ήρθε στο Κοινοβούλιο από τον πρώην πρωθυπουργό Ζόραν Ζίβκοβιτς, το κόμμα του οποίου είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Μιλώντας στη σερβική υπηρεσία του RFE/RL, ο Ζόραν Ζίβκοβιτς υπογράμμισε ότι το Βελιγράδι οφείλει να πάρει θέση, και υπενθύμισε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι μεγαλύτερες αμερικανικές πολιτείες έχουν πει «ναι» στην αναγνώριση.

Σέρβος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλείται το azatutyun.am, αναφέρει ότι η συστηματική άρνηση της Σερβίας να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πιο επείγοντα ζητήματα προς διευθέτηση, «όπως η μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ