7 Μάρτιος 2018, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2018, 19:31

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο Δήμος Αθηναίων τιμά την 8η Μαρτίου με τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις

  • Εκλέγεται σήμερα ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Με τέσσερις σημαντικές εκδηλώσεις ο Δήμος Αθηναίων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Από την Τετάρτη 7 Μαρτίου έως και το Σάββατο 10 Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει εκδηλώσεις για το ρόλο της γυναίκας σήμερα, τις νέες προκλήσεις και τους νέους προβληματισμούς αλλά και τη συνδρομή της στα μεγάλα ζητήματα.

Οι εκδηλώσεις αυτές είναι:

  • Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται τη δική τους ιστορία στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»: Την Τετάρτη 7 Μαρτίου, στις 18:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Φύλο & Διαφορετικότητα: Τέσσερις γυναίκες αφηγούνται τη δική τους ιστορία». Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας των δύο Φύλων Μαρία Στρατηγάκη, μιλούν μια γυναίκα πρώην εξαρτημένη, μια γυναίκα με πρόβλημα όρασης, μια γυναίκα με διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα και μία γυναίκα πρόσφυγας.
  • Άρωμα Γυναίκας - Συναυλία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 20:00, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) διοργανώνουν συναυλία της χορωδίας του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Άρωμα Γυναίκας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Στη συναυλία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα των συνθετών: Madalena Casulana, Eliza Gilkyson, Orlande de Lassus, John Wilbye, Νίκου Γούναρη, Μίκη Θεοδωράκη, Παύλου Καρρέρ, Γεωργίου Λαμπελέτ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχει ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής.
  • Τέσσερις γυναίκες από τα σύνορα στην πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση, στην Τεχνόπολη: Την Παρασκευή 9 Μαρτίου, από τις 11:00 έως τις 15:00, διοργανώνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ημερίδα με θέμα «Σκηνές «συμφιλίωσης». Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο το Peace Talk έρχεται στην Αθήνα μετά την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, με τις γυναίκες των συνόρων, χριστιανές και μουσουλμάνες.

Το Peace Talk παρουσιάζεται στις 8,9 και 10 Μαρτίου, στις 21:00, στην Τεχνόπολη, σε μια περιοχή της πόλης που ζουν διαφορετικές μειονότητες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αποχαιρετώντας την πόλη της Αθήνας και βλέποντας την Ακρόπολη θα γίνει δρώμενο δρόμου, το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαρτίου, καθώς έρχεται η επόμενη μέρα, στις 12:00, έξω από το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη, απέναντι από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και λίγο πιο κάτω από τις Συναγωγές, στην Αγ. Ασωμάτων 31, στο Θησείο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις έννοιες της συνύπαρξης, της μνήμης και του σεβασμού.

  • Με έμπνευση την Αγγελική Χατζημιχάλη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Το Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 18:30, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, παρουσιάζει μια μοναδική μουσική-ποιητική βραδιά με τη σφραγίδα κορυφαίων ελληνίδων δημιουργών και καλλιτέχνιδων, Το κοινό θα πραγματοποιήσει ένα μουσικό-ποιητικό ταξίδι, το οποίο υπογράφει σκηνοθετικά η Βιολέττα Γύρα,  με την Αλίκη Αβδελοπούλου στην απαγγελία και το τραγούδι και τον Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο στη μουσική.

Μια βραδιά που θα ακουστούν έργα που έγραψαν, συνέθεσαν  ή ερμήνευσαν σημαντικές γυναικείες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας μας, όπως οι Μυρτιώτισσα (που έγραψε για την Αγγελική Χατζημιχάλη), Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Καραΐνδρου, Μαρία Πολυδούρη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σοφία Βέµπο, Κική Δηµουλά, Μαρίκα Νίνου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μαρία Λαϊνά, Κατερίνα Γώγου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Σωτηρία Μπέλλου, Μελίνα Μερκούρη, Λένα Καλλέργη, Κατερίνα Σηµηντήρα, Λίνα Νικολακοπούλου και Ζωή Καρέλλη.