6 Μάρτιος 2018, 23:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2018, 23:34

Έρευνα ΓΕΕΘΑ για τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών

  • Έρευνα ΓΕΕΘΑ για τις συνθήκες σύλληψης των δύο στρατιωτικών
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Έρευνα ώστε να καταγραφούν όσα στοιχεία υπάρχουν μέχρι τώρα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, ξεκίνησε το ΓΕΕΘΑ. Ανώτατος αξιωματικός ανέλαβε τη διενέργεια ΕΔΕ, που θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά και όσα γνωρίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί στην περιοχή του Έβρου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το ΓΕΕΘΑ θα καταγράψει μαρτυρίες αξιωματικών που ήταν πριν και μετά το περιστατικό σε βάρδια. Καθοριστική αναμένεται να είναι και η συμβολή της ΕΥΠ, που έχει κληθεί να εξετάσει και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με τα στίγματα των κινητών, κατά τη διάρκεια της πεζής περιπολίας αλλά και εκ των υστέρων, από την ώρα που ξεκίνησε η περιπέτεια για τους δύο στρατιωτικούς.

Πάντως, έχει κλείσει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Αποστολάκη και τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Ακάρ ύστερα από πέντε ημέρες που έχει συμβεί το περιστατικό. Στο επιτελείο επικρατεί δυσφορία για την τροπή που πήρε η υπόθεση καθώς οι Τούρκοι κάνουν πόλεμο νεύρων. Σύμφωνα με ανώτατη στρατιωτική πηγή, αν οι Τούρκοι «είχαν βρει κάτι επιλήψιμο στα κινητά των δύο στελεχών μας, είναι βέβαιο πως θα το είχαν κάνει σημαία και θα το έδειχναν παντού ώστε να κατηγορήσουν τόσο τους ίδιους όσο και τη χώρα μας».

Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων με τη γειτονική χώρα, η Ελλάδα κλείνει με ΝΟΤΑΜ το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις, μέχρι τα μέσα Απριλίου. Αυτό, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, θα βοηθήσει και στην τόνωση του ηθικού ολόκληρου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Πηγή: ΕΡΤ / Γ. Σιδέρης.