6 Μάρτιος 2018, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2018, 00:15

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: 91 χρόνια από τη γέννησή του

  • Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: 91 χρόνια από τη γέννησή του
    O Κολομβιανός Νομπελίστας συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (φωτ.: EPA / David de la Paz)

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου του 1927 στο χωριό Αρακατάκα της Κολομβίας, όντας το πρώτο παιδί από συνολικά 7 αγόρια και 4 κορίτσια του Γκαμπριέλ Ελίχιο Γκαρσία και της Λουίσα Σαντιάγα Μάρκες Ιγουαράν. Σε ηλικία δύο ετών, οι γονείς άφησαν τον μικρό Γκαμπίτο με τους παππούδες του, με τους οποίους έζησε ως τα 11 χρόνια του. Ο θάνατος του συνταγματάρχη παππού ανάγκασε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες να ζήσει με τον πραγματικό του πατέρα.

Οι γονείς του φρόντισαν να αποκτήσει μια καλή μόρφωση και κατά τη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος, αρχίζοντας τη συγγραφή βιβλίων. Από το 1955 ως το 1957 έζησε στην Ευρώπη, καλύπτοντας διάφορα πολιτιστικά γεγονότα σε Γενεύη, Ρώμη, Πολωνία, Βερολίνο, Μόσχα, Βουδαπέστη και Τσεχία. Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες επέστρεψε στη Λατινική Αμερική, χωρίς να σταματήσει ποτέ να γράφει. Το πιο γνωστό του βιβλίο είναι τα Εκατό χρόνια μοναξιάς, το οποίο έγραψε το 1965.


Το Google τιμά τον Κολομβιανό λογοτέχνη με ένα doodle του Matthew Cruickshank

Το 1982 τιμήθηκε για την προσφορά του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, δόθηκε στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες το βραβείο «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου».

Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή καθώς έπασχε από καρκίνο των λεμφαδένων και πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, σε ηλικία 87 ετών, στο Μεξικό όπου και είχε εγκατασταθεί το 1961.