5 Μάρτιος 2018, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2018, 20:01

Κλειστές οι συνεδριάσεις της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis

  • Κλειστές οι συνεδριάσεις της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis

Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, στη σημερινή πρώτη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας. 

Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή. Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης. Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. 

Ο Βενιζέλος θεωρεί άκυρη την απόφαση σύστασης κοινοβουλευτικής επιτροπής
Στο μεταξύ, αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά, ζητεί με επιστολή του προς τον ειδική επιτροπή προκαταρκτικής Εξέτασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε διαφορετική περίπτωση ο πρώην υπουργός θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής, θεωρώντας ότι η σύσταση της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.

Την ώρα που η επιστολή έφτανε στα χέρια των μελών της ειδικής επιτροπής, ο Ευαγ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να κάνει έρευνα επί της ουσίας για να μην σέρνονται εντυπώσεις, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει κανένας φάκελος, αλλά υπάρχουν τρεις ανώνυμοι μάρτυρες, που ούτως ή άλλως δεν συνιστούν απόδειξη και που λόγω ανωνυμίας είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, ακόμη και αν όλα είναι νομότυπα».

Προέβλεψε ότι «Φοβούμαι όμως ότι όπως έχει προδιαγραφεί, και από αυτά που περιλαμβάνονται στην πρόταση και από αυτά που ειπώθηκαν στην Ολομέλεια, ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε επί της ουσίας, ότι θα κάνουν μια νομική συζήτηση –τάχα, δήθεν– ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.