4 Μάρτιος 2018, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2018, 15:04

Σκοποί της Πάφρας και των μεταλλείων του Πόντου μάγεψαν το κοινό

  • Σκοποί της Πάφρας και των μεταλλείων του Πόντου μάγεψαν το κοινό
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης)

Άλλη μια αφιερωματική μουσική παράσταση από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Η τελευταία μουσική σύμπραξη αφορούσε τις μουσικές της Πάφρας και των μεταλλείων του Πόντου και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης».

Για πρώτη φορά τέσσερα βιολιά επί σκηνής απέδωσαν σκοπούς της Πάφρας και των μεταλλείων παρουσία πλήθους κόσμου.

Η συναυλία είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη του υφολογικού και μουσικολογικού μέρους του βιολιού στις περιοχές των μεταλλείων (Ακ Νταγ Ματέν, Κιουμούς Ματέν) και της Πάφρας. Το ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα των περιοχών αυτών πλημμύρισε την αίθουσα και μάγεψε το κοινό. Στην εισήγησή του πριν από τη συναυλία ο χοροδιδάσκαλος Μάκης Πετρίδης μίλησε γι' αυτήν τη μουσική ιδιαιτερότητα η οποία ανάγεται στους αρχαίους χρόνους, αλλά και για την ανάγκη διατήρησής της πρωτίστως από τα ποντιακά σωματεία.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος των «Ακριτών» Κώστας Παπαδόπουλος. Έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες Δημήτρης Ξενιτόπουλος (βιολί-τραγούδι), Χάρης Αθανασιάδης (βιολί-τραγούδι), Χρήστος Καλιοντζίδης (βιολί-τραγούδι), Χάρης Πορφυρίδης (λαούτο), Μίλτος Σπυριδόπουλος (ούτι), Γιώργος Ψωμιάδης (κρουστά) και Γιώργος Πουλαντζακλής (βιολί-τραγούδι και μουσική επιμέλεια).