1 Μάρτιος 2018, 19:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάρτιος 2018, 19:45

Ενωτικό κλίμα στην τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του ΑΝΥΕΘΑ

  • Ενωτικό κλίμα στην τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του ΑΝΥΕΘΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Δημήτρη Βίτσα στο νέο υπουργό Φώτη Κουβέλη. Υποδεχόμενος τον Φώτη Κουβέλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μία προσωπικότητα της πολιτικής ζωής ο οποίος σε δύσκολες περιστάσεις υπηρέτησε τις αρχές της Δημοκρατίας διδάσκοντας σε όλους την ενότητα του λαού, την ενότητα του έθνους, ανεξαρτήτως πολιτικών επιλογών.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι τα Γενικά Επιτελεία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή προασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων σε ευαίσθητες περιοχές όπως στη Θράκη, στην επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με πρώτα τα ΕΑΣ, την ΕΑΒ, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες με την ΕΛΒΟ όπως είπε.

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Βίτσα λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν ανταλλάξαμε ούτε μία κουβέντα διαφωνίας».

Τέλος διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το υπουργείο δεν υπάρχουν διαφορετικά στρατόπεδα. Όλοι εργάζονται για το καλό της πατρίδας με οδηγό το εθνικό συμφέρον, την αλληλεγγύη, τον επαγγελματισμό και το αίσθημα ευθύνης».

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ευχαριστημένος από τη θητεία του στο υπουργείο από πλευράς εμπειρίας και από πλευράς των ανθρώπων του. Ακόμα, δήλωσε ότι κοιμάται ήσυχος γιατί ξέρει τις δυνατότητες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι φέρουν εις πέρας οποιοδήποτε έργο τους ανατεθεί ώστε ο ελληνικός λαός να επικεντρώνεται στο ειρηνικό έργο του και στις ειρηνικές διαμάχες.

Μιλώντας για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Δημήτρης Βίτσας προέτρεψε «τον Πάνο να τον αγαπάτε». «Η αγάπη του για την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι καρφωμένα στο μυαλό του» προσέθεσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εξήρε την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά και το υψηλότατο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας τους.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα νέα του καθήκοντα, είπε ότι το μεταναστευτικό έχει ανάγκες σε αυτή τη φάση όσον αφορά στη δομή και οργάνωση του. Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία δηλώνοντας «πάμε να τα κάνουμε», επικαλούμενος και σχετική ρήση του Νίκου Καζαντζάκη προς τούτο. Τέλος, απευθυνόμενος προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι θα επιτύχει και τον προέτρεψε να ζητήσει τη βοήθεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία θα ανταποκριθούν άμεσα.

Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση του για τα νέα καθήκοντα που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός.

Γιατί γνωρίζει -όπως είπε- το έργο που «επιτελείτε προτάσσοντας το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες», όπως τα οικονομικά ζητήματα της πατρίδας... Σχολίασε δε ότι συναρθρώθηκε η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με το λαό, μαζί με τους ανθρώπους, ενώ βεβαίωσε ότι με όλες του τις δυνάμεις θα προσπαθήσει να είναι άξιος συνεχιστής του άξιου έργου που έχει επιτελεσθεί. Τέλος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αντιμετωπίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις ως εθνικό όλο, χωρίς μερικεύσεις ή τεμαχίσεις.

Στον απελθόντα αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας απονεμήθηκε η Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης για τις διακεκριμένες πράξεις του προς την πατρίδα. Σχετική εισήγηση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) ήταν ομόφωνη.

Ο Δημήτρης Βίτσας δέχθηκε αναμνηστικά δώρα από τη στρατιωτική ηγεσία το ξιφίδιο του Ικάρου, κιάλια αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα γερμανικό υποπολυβόλο του 1938 που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Γερμανών, ένα κανοκιάλι, ενώ ο Πανος Καμμένος του χάρισε ένα αυτόματο G3A4 που κατασκευάζουν τα ΕΑΣ.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.