28 Φεβρουάριος 2018, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2018, 17:28

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ακοή

  • Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ακοή
    (Φωτ.: Flickr / Sascha Kohlmann)

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των βαρήκοων παγκοσμίως ανέρχεται σε 643 εκατ., ενώ τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας ταλαιπωρείται από προβλήματα ακοής. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βαρηκοΐα, ανάλογα με το βαθμό της και την ηλικία εμφάνισής της, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης, δημιουργεί πολλές φορές κατάθλιψη, αυξάνει την άνοια και τη σωματική κούραση, και δημιουργεί ακόμα και κινητικά προβλήματα.

Η 3η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την ακοή, όπως είναι η μουσική σε υψηλή ένταση και η υπερβολική χρήση του handsfree. Επίσης, «ένοχα» θεωρούνται επαγγέλματα που εκθέτουν τους εργαζόμενους σε υψηλές εντάσεις και συχνότητες ήχου.

Ο επιμελητής Α’, υπεύθυνoς του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Α’ ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Κυριαφίνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα άτομα εκτίθεται σε θόρυβο 110dB για 4 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα καταστρέφονται τα νευρικά κύτταρα του κοχλία, με σταδιακή μείωση της ακοής στις υψηλές συχνότητες. «Το ίδιο συμβαίνει αν το άτομο εκτίθεται σε 120 dB για 28 δευτερόλεπτα κάθε μέρα», συμπληρώνει.

Όπως τονίζει, η μουσική σε ένταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο αυτί προκαλεί ακουστικό τραύμα. Ακόμα συστήνει τη χρήση προστατευτικών ακουστικών και ωτασπίδων απ’ όσους χειρίζονται κομπρεσέρ και χορτοκοπτικά αλλά και απ’ όσους εργάζονται στο σιδηρόδρομο και στις βιοτεχνίες.