28 Φεβρουάριος 2018, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2018, 12:39

Το Ισραήλ πάγωσε τα μέτρα, ο Ναός της Αναστάσεως άνοιξε και πάλι

  • Το Ισραήλ πάγωσε τα μέτρα, ο Ναός της Αναστάσεως άνοιξε και πάλι
    Πιστοί προσεύχονται έξω από τον κλειστό Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Jim Hollander)

Έπειτα από τρεις ημέρες… εμπάργκο στο Ναό της Αναστάσεως με απόφαση των τριών Εκκλησιών, η δέσμευση της κυβέρνησης Νετανιάχου να παγώσει τα φορολογικά και διοικητικά μέτρα που έχει εξαγγείλει οδήγησε σε άρση του αδιεξόδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν το Ελληνορθόδοξο και Αρμενικό Πατριαρχείο και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο ναός από σήμερα το πρωί είναι ανοιχτός για τους προσκυνητές.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ και ο δήμος της Ιερουσαλήμ προτίθενται να φορολογήσουν αναδρομικά τα ακίνητα που δεν είναι χώροι λατρείας αλλά έχουν εμπορική χρήση. Αυτό το μέτρο προς το παρόν αναστέλλεται, και το ίδιο ισχύει για το νομοσχέδιο περί απαλλοτρίωσης ακινήτων, το οποίο οι τρεις Εκκλησίες θεωρούν ότι πλήττει τα δικαιώματά τους.

Επόμενο βήμα για την εξεύρεση λύσης είναι η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας «που θα διαπραγματευτεί με τις Εκκλησίες», όπως ανέφερε πηγή από την Ιερουσαλήμ.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατήγγειλαν ότι δεν ενημερώθηκαν για τα φορολογικά μέτρα και κατηγόρησαν τον δήμαρχο Νιρ Μπαρκάτ για διατάραξη του μακροχρόνιου αλλά εύθραυστου status quo. Γι’ αυτό πήραν και την απόφαση να προχωρήσουν στο κλείσιμο του Ναού της Αναστάσεως από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι Ισραηλινοί, από τη μεριά τους, υπογραμμίζουν πως στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατευθούν μισθωτές κατοικιών από το ενδεχόμενο οι ιδιωτικές εταιρείες να μην παρατείνουν τις μισθώσεις τους. Οι Εκκλησίες, πάλι, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο θα τις δυσκολέψει να βρίσκουν αγοραστές για τα ακίνητά τους, τα οποία είναι αρκετά στην Ιερουσαλήμ.

«Οι Χριστιανοί ηγέτες απαγόρευσαν την πρόσβαση σε μία από τις πιο ιερές πόλεις της Ιερουσαλήμ σε μια διαμάχη με τις ισραηλινές Αρχές που καταδεικνύει τις τεταμένες σχέσεις για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ», επεσήμανε σε δημοσίευμά της η The Wall Street Journal.