28 Φεβρουάριος 2018, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2018, 09:54

Έρχεται μίνι ανασχηματισμός – Τα ονόματα που «παίζουν»

  • Ο Τσίπρας, το Σκοπιανό και το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο
    Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Περιορισμένες αλλαγές που δεν αναμένεται να διαφοροποιήσουν τη ρότα της κυβέρνησης εκτιμάται πως θα κάνει εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Ράνιας Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου λόγω της αποκάλυψης για λήψη επιδόματος ενοικίου από την υπουργό. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ήδη από χθες το βράδυ έχει προγραμματίσει συσκέψεις για σήμερα με θέμα τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Οι αλλαγές ίσως ανακοινωθούν μέχρι το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κάποιες πηγές, θα καλύψει τη θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα ή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα ακούγεται και για το υπουργείο Ναυτιλίας εάν μετακινηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η θέση της πρώην αναπληρώτρια υπουργού Εργασίας και Αλληλεγγύης Ράνιας Αντωνοπούλου μάλλον θα καλυφθεί από την ιεραρχία του υπουργείου. Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη φαίνεται ως σοβαρή διεκδικήτρια του υπουργικού θώκου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγές στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου στη θέση του Γιάννη Μουζάλα αναμένεται να μετακινηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ‒ με τη θέση του στο Πεντάγωνο να καλύπτεται από τον Νίκο Ξυδάκη‒ ή ο Γιάννης Μπαλάφας που ωστόσο εμφανίζεται ως πιο «αδύναμη υποψηφιότητα». Αλλαγές αναμένονται και στο υπουργείο Παιδείας, όπου ακούγεται το όνομα του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ για τη θέση του Κώστα Ζουράρι.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου φαίνεται πως θα βρεθεί και η Λυδία Κονιόρδου, που δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί από τον Νίκο Ξυδάκη αλλά και έναν παλιό γνώριμο των Ποντίων, τον αρνητή της Γενοκτονίας Νίκο Φίλη.