26 Φεβρουάριος 2018, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2018, 19:20

Μήνυμα Κοτζιά σε Ζάεφ για την συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ

  • Μήνυμα Κοτζιά σε Ζάεφ για την συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ
    Ο Νίκος Κοτζιάς κάνει δηλώσεις μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Την πεποίθησή του ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ θα πρέπει να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη, υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ.

Στο ερώτημα πόσο γρήγορα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά των Σκοπίων και εάν οι δύο πλευρές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος λογικής αποδοχής μίας συναινετικής διαδικασίας στην υπόθεση του ονόματος, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση. Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη γι’ αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη».

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αντίθετος με την αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα λέγοντας πως «νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της».


Οι δηλώσεις Κοτζιά στην ΕΡΤ

Ακόμη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο ΣΕΥ.