25 Φεβρουάριος 2018, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2018, 12:32

Συνελήφθη στην Πράγα ο πρώην ηγέτης των Κούρδων στη Συρία Σαλίχ Μουσλίμ

  • Συνελήφθη στην Πράγα ο πρώην ηγέτης των Κούρδων στη Συρία Σαλίχ Μουσλίμ
    Ο Σαλίχ Μουσλίμ (Φωτ.: flickr.com)

Στην Πράγα συνελήφθη το πρωί ο πρώην ηγέτης των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ. Ο Κούρδος πολιτικός συνελήφθη εξερχόμενος από το ξενοδοχείο Marriott στην Πράγα, λίγες ώρες μετά από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, που ανέφερε ότι βρίσκεται στην Τσεχία.

Η Τουρκία είχε εκδώσει εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ αφορμή για τη σύλληψή του στάθηκε το διαβατήριό του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας αναμένεται να στείλει άμεσα στην Πράγα όλα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν πως είναι τρομοκράτης και θα ζητήσει την άμεση έκδοσή του.

Τις τελευταίες ημέρες ο Σαλίχ Μουσλίμ έκανε αρκετές εμφανίσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις. Στις 19 Φεβρουαρίου παρακολούθησε ένα ειδησεογραφικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, στο οποίο κατηγόρησε την Τουρκία για φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν. Στη συνέχεια βρέθηκε στη Ελβετία, όπου μίλησε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το όνομά του περιλαμβανόταν σε λίστα που έχει εκδώσει η Τουρκία, με 44 ονόματα που καταζητεί.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ είναι γεννημένος το 1951 στο Κομπανί της Συρίας και αρχικά ήταν μέλος του κουρδικού κόμματος στη Συρία. Από το 2003 προσχώρησε στο PYD, κόμμα που θεωρείται παρακλάδι του PKK, και από το 2010 ως το 2017 διετέλεσε συμπρόεδρος.