24 Φεβρουάριος 2018, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2018, 14:16

Συρία: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γούτα – 21 νεκροί ο απολογισμός

  • Unicef: Κόλαση επί της γης η ανατολική Γούτα
    (Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Ακατάπαυστα συνεχίζει το συριακό καθεστώς να σφυροκοπά την ανατολική Γούτα, που αποτελεί προπύργιο των ανταρτών. Ακόμα 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον ΟΗΕ να μην μπορεί να διεξάγει λόγω διαφορών την ψηφοφορία για την επιβολή εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η ψηφοφορία για εκεχειρία μετατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο ο ΟΗΕ παραμένει διαιρεμένος στο θέμα της φονικής σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και σχεδόν επτά χρόνια στη Συρία. Διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν επί πολλές ώρες για να αποφευχθεί ένα βέτο της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον οποίο προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη κρίσιμης σημασίας για τον πόλεμο, και εκπονήθηκε ένα νέο κείμενο απόφασης που προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Εν αναμονή της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, η αεροπορία και το πυροβολικό του καθεστώτος πλήττουν για έβδομη διαδοχική ημέρα την ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει πως η ρωσική αεροπορία συμμετείχε στις επιδρομές στην περιοχή αυτή που πολιορκείται από το 2013. Η Μόσχα είχε διαψεύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι συμμετέχει στα πλήγματα.

Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς μετά τα εντατικά νυκτερινά πλήγματα που προκάλεσαν πυρκαγιές σε συνοικίες, διευκρίνισε η μκο. Στην Ντούμα, την κύρια πόλη της Ανατολικής Γούτα, που βομβαρδίσθηκε σφοδρά το πρωί, πολλά πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιών, μεταφέρθηκαν σε μια αυτοσχέδια κλινική, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τυλιγμένα μέσα σε κουβέρτες, τοποθετήθηκαν σ' ένα δωμάτιο που μετατράπηκε σε νεκροτομείο.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε αυτό που συμβαίνει στη Γούτα», λέει με οργή στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος, ο Σάλεμ.

«Περιμένουμε από την Ευρώπη και την Αμερική που νοιάζονται για τη ζωή μιας γάτας κι ενός σκύλου, να αντιδράσουν την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους από τις συριακές, ρωσικές και ιρανικές βόμβες μπροστά στα μάτια όλων. Πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καταφέρνει να υιοθετήσει μια απλή απόφαση για να σταματήσει το πυρ εναντίον των αμάχων; Δεν θέλουμε να μας δώσετε να φάμε ή να πιούμε. Μόνο σταματήστε τη σφαγή!», πρόσθεσε.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.