24 Φεβρουάριος 2018, 00:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2018, 23:10

Τον Μάιο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων

  • Τον Μάιο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ – Έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων
    (Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Νέος κύκλος έντασης ξεσπά στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ανοίξουν μια νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, μια ενέργεια που θα συμπέσει με την 70η επέτειο του Ισραήλ.

Ήδη οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων είναι έντονες, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη μονομερή ενέργεια.

Η πρεσβεία θα εγκατασταθεί στο κτίριο όπου στεγάζονται οι προξενικές υπηρεσίες στην Ιερουσαλήμ προτού μεταφερθεί σε διαφορετικό κτίριο έως τα τέλη του 2019, επισήμανε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Με οργή αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι, τονίζοντας πως δυναμιτίζονται οι προσπάθειες επίτευξης ειρήνης στην περιοχή. «Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια. Κάθε μονομερής ενέργεια δεν θα νομιμοποιεί κανέναν και θα αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Άμπου Ρντάινα.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα είναι η πρόταση του Αμπάς, την οποία ανέλυσε στις 20 Φεβρουαρίου μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τότε είχε ζητήσει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και να δημιουργηθεί ένας "πολυμερής μηχανισμός" που θα την επιβλέπει. Ο Αμπάς βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ, αφού υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις στη Βαλτιμόρη. Αναμένεται να αναχωρήσει το Σάββατο.

Ο Σαέμπ Ερακάτ, ο «υπ' αριθμόν 2» της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) χαρακτήρισε πρόκληση τη μεταφορά της πρεσβείας.

Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει εξελιχθεί σε εμπόδιο για την ειρήνη. «Πρόκειται για πρόκληση για τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς. Με αυτήν την απόφαση η κυβέρνηση Τραμπ απομονώνεται πλήρως και καθίσταται μέρος του προβλήματος και όχι πλέον μέρος της λύσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τη Γάζα, ένα στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμπι Άμπου Ζούχρι, δήλωσε: «Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ συνιστά κήρυξη πολέμου εναντίον του αραβικού και μουσουλμανικού έθνους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να το ξανασκεφθεί».

Λίγο νωρίτερα ξέσπασαν και πάλι συγκρούσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας είπε ότι 25 Παλαιστίνιοι που εκτόξευαν πέτρες κοντά στο τείχος ασφαλείας τραυματίστηκαν από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.