23 Φεβρουάριος 2018, 21:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2018, 21:00

Συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

  • Συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη
    (Φωτ.: ΚΥΠΕ)

Την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου, αποκάλυψε ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Τάρεκ Αλ Μουλά. Μιλώντας απόγευμα στο συνέδριο Week of Petroleum στο Λονδίνο, επισήμανε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί πριν τα μέσα του 2018 και κύριος αποδέκτης του παραγμένου φυσικού αερίου θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αιγύπτιος υπουργός επισήμανε ότι ήδη έχει υπογραφεί με την Κύπρο μια προκαταρκτική συμφωνία για αγωγό μεταξύ των δύο χωρών και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα, στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μέσω διαφόρων συμφωνιών. Ο Τάρεκ Αλ Μουλλά υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ως ευκαιρία για τη δημιουργία γόνιμης διεθνούς συνεργασίας, πολιτικών συμμαχιών και νέων αγορών. Ανέφερε ότι η μετατροπή της Αιγύπτου σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης που ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει το μερίδιό της στην ενέργεια μετά το 2020, καθώς το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την Egypt Independent, ο Αιγύπτιος υπουργός δικαιολόγησε την καταλληλότητα της Αιγύπτου να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο, αναφερόμενος σε διάφορους παράγοντες, όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση της Αιγύπτου ως φορέας εκμετάλλευσης της διώρυγας του Σουέζ, το δίκτυο αγωγών αλλά και τα δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου στη Νταμιέτα και το Ιτκού.