23 Φεβρουάριος 2018, 20:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2018, 20:52

Αποχώρησε το Saipem 12000 από την κυπριακή ΑΟΖ

  • Αποχώρησε το Saipem 12000 από την κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: shipspotting.com)

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ Saipem 12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», τονίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Το γεωτρύπανο της ENI αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς έχει άλλες προγραμματισμένες υποχρεώσεις.

Το γεωτρύπανο κατέβαλε σήμερα νέα προσπάθεια να προσεγγίσει τον στόχο του στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από απειλή για χρήση βίας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Αποτέλεσμα αυτής της νέας αποτυχημένης προσπάθειας είναι να αναβληθεί η γεώτρηση προς το παρών.

«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών, για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

  • ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ.