23 Φεβρουάριος 2018, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2018, 10:16

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ράμα για τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας»

  • Ανθελληνική ανακοίνωση από τα Τίρανα για τον θάνατο του 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα
    Ο Έντι Ράμα (φωτ. αρχείου: EPA / Felipe Trueba)

Χαστούκι στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα έριξαν με το γάντι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πρότασή του Κόσοβο και Αλβανία να έχουν κοινό πρόεδρο και ενιαία πολιτική ασφαλείας!

Με ανάρτηση στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την «απρόσεχτη ρητορική» που βλάπτει τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της.

«Η απρόσεχτη ρητορική που υπαινίσσεται την ενοποίηση δεν βοηθά και βλάπτει τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Καλούμε όλους τους ηγέτες να είναι καλοί γείτονες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», σημειώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Κάθριν Ρέι που κάλεσε τα Τίρανα να εστιάσουν στις μεταρρυθμίσεις τους για την ένταξη στην ΕΕ. «Σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως πολιτική ανάμειξη σε γειτονικές χώρες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε η Ρέι προσθέτοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά το σάλο, ο Έντι Ράμα υποστήριξε ότι τα λόγια του απομονώθηκαν από τα συμφραζόμενα, αλλά η Σερβία τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «Μεγάλη Αλβανία».