22 Φεβρουάριος 2018, 21:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 22:28

Η Ολλανδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Η Ολλανδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας (φωτ.: wikimedia.org)

Το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας υιοθέτησε σήμερα τα δύο ψηφίσματα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τα οποία εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία. «Σχεδόν όλα τα κόμματα ψήφισαν. Μόνο ένα μικρό κόμμα τα καταψήφισαν, τρία μέλη του οποίου είναι Τούρκοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των οργανώσεων της Αρμενίας στην Ολλανδία Μάτο Χακβέρντιαν στο armenpress.

Το πρώτο ψήφισμα επαναβεβαιώνει την απόφαση της Ολλανδίας το 2004 να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Με το δεύτερο ψήφισμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας υποχρεούται να επισκέπτεται την Αρμενία κάθε πέντε χρόνια και να αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας στο μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν, αρχής γενομένης από τον προσεχή Απρίλιο.

Επιφυλακτική η ολλανδική κυβέρνηση
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε πάρει αποστάσεις από αυτό το ψήφισμα. «Διατηρούμε πάντα την ελπίδα να δούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφιλιώνονται αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τρόπος για να φτάσουμε ως εκεί είναι διαφορετικός από το προτεινόμενο ψήφισμα», δήλωσε η Σίγκριν Κάαγκ που ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών.

«Τιμούμε τα θύματα και τους συγγενείς κάθε σφαγής μειονοτήτων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα κρίνει αν πρόκειται ή όχι για γενοκτονία. Ζήτησε επίσης να επιδεικνύεται η ύψιστη προσοχή όταν χρησιμοποιείται ο όρος αυτός για παρελθόντα γεγονότα. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να είναι πολύ προσεκτική με τις σχέσεις της με την Τουρκία, που υπήρξαν και καλύτερες», συμπλήρωσε.

Χαιρέτισε τα ψηφίσματα η Αρμενία
«Εκτιμούμε βαθύτατα τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Κοινοβούλιο της φίλης Ολλανδίας και τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν στη συνέχεια, οι οποίες ανδιαμφισβήτητα επαναβεβαιώνουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το 2004», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν, και πρόσθεσε: «Με αυτό το βήμα το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες και στον ευγενή σκοπό της πρόληψης γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Η κίνηση αυτή της Ολλανδίας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι τεταμένες από την περασμένη χρονιά όταν η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει καμπάνια για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.