22 Φεβρουάριος 2018, 22:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 20:08

Ανοίγει ο δρόμος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και πΓΔΜ στην ΕΕ

  • Ο Επίτροπος Χαν στη Die Welt για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
    Ο Γιοχάνες Χαν

Μέχρι το καλοκαίρι προβλέπει ο Γιοχάνες Χαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ. Αυτό τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το βήμα. Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος», επισήμανε ο Γιοχάνες Χαν.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής γερμανού ανταποκριτή της die Welt, αλλά συνεχίζει να θεωρεί ότι, παρά το ότι συνταγματικά η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, στην πράξη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

«Υπάρχουν χιλιάδες φυλακισμένοι, πολλοί χωρίς κατηγορητήριο. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε σοβαρά ελλείμματα στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Περιμένουμε από την Άγκυρα σεβασμό των δημοκρατικών θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η διασφάλιση των αρχών του κράτους δικαίου και η ελευθερία γνώμης», πρόσθεσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Deutche Welle.