22 Φεβρουάριος 2018, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 18:53

ENI: Θα επιστρέψουμε στην Κύπρο για τη γεώτρηση – Ελπίζουμε σε διπλωματική λύση

  • Δέσμευση της ENI για 4 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: philenews.com)

Την επιστροφή της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ για τη γεώτρηση προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Κλάουντιο Ντεσκάλτσι. Το γεωτρύπανο Seipem 12000 έχει μπλοκαριστεί από τουρκικά πλοία και δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει το σημείο της προγραμματισμένης γεώτρησης. Ωστόσο, λόγω άλλων υποχρεώσεων το γεωτρύπανο θα αποχωρήσει από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ENI

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι». Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Διάψευση για συνάντηση της ENI με Τουρκοκύπριους
Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. «Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα ανοικτά της Κύπρου», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.