22 Φεβρουάριος 2018, 18:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 17:55

Φιλοκουρδικό κόμμα: Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την επιχείρηση του Αφρίν

  • Φιλοκουρδικό κόμμα: Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την επιχείρηση του Αφρίν

Τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν ζήτησε σήμερα το κυριότερο φιλοκουρδικό κόμμα στην Τουρκία. Σε δηλώσεις των ηγετών του τονίστηκε πως η κουρδική πολιτοφυλακή πρωταγωνίστησε στη μάχη κατά των τζιχαντιστών και εκτοξεύτηκαν κατηγορίες κατά της Άγκυρας για τον θάνατο αμάχων.

«Η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την επιχείρηση του Αφρίν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Πέρβιν Μπούλνταν, η οποία εξελέγη στις 11 Φεβρουαρίου συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατία των Λαών (HDP).

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου από τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους του, έχει σκοπό την εκδίωξη από τον θύλακο Αφρίν των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος. Οι YPG είναι επίσης σύμμαχοι των ΗΠΑ των οποίων έχουν γίνει η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

«Ο κόσμος γνωρίζει πως οι YPG αποτελούν μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) που πολέμησαν το ΙΚ. Πιστεύουμε πως οι FDS πρέπει να λάβουν μέρος σε οποιασδήποτε διευθέτηση στη Συρία», ανέφερε ο Σεζάι Τέμελι, ο άλλος συμπρόεδρος του κόμματος.

Η Πέρβιν Μπούλνταν σημείωσε πως είναι «ψέματα» οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν θύματα άμαχοι από την επιχείρηση, όπως επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπός της Μπεκίρ Μποζντάγ, σύμφωνα με τον οποίο «δεν άνοιξε η μύτη κανενός αμάχου» στο Αφρίν. «Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφρίν, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Η κυβέρνηση επιδίδεται σε παραπληροφόρηση λέγοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί άμαχοι και ότι μόνον ‘τρομοκράτες’ έχουν σκοτωθεί. Είναι ψέμα», υπογράμμισε. «Στην Τουρκία βλέπουμε επίσης πολλά φέρετρα Τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί. Για αυτούς τους λόγους η επιχείρηση στο Αφρίν πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 200 μαχητές που πρόσκεινται στην Άγκυρα και 209 μέλη των YPG έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης, ενώ γίνεται λόγος για 112 θανάτους αμάχων, κάτι που η Άγκυρα διαψεύδει. Τριάντα δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.