22 Φεβρουάριος 2018, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 16:51

Τουρκοκυπριακή σφήνα με την ΕΝΙ και την Ιταλία για την ΑΟΖ

  • Τουρκοκυπριακή σφήνα με την ΕΝΙ και την Ιταλία για την ΑΟΖ
    Το κεντρικό κτήριο της ENI κοντά στο Μιλάνο

Με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης και με αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ –το γεωτρύπανο της οποίας βρίσκεται εγκλωβισμένο στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας των τουρκικών Navtex–, φέρεται να συναντήθηκε ο «υπουργός» Εξωτερικών των Τουρκοκυπρίων Κουντρέτ Οζερσάι. Το θέμα παίζει έντονα τις τελευταίες 48 ώρες στον κυπριακό Τύπο, χωρίς η εταιρεία να επιβεβαιώνει το ραντεβού το οποίο φέρεται να κλείστηκε με μεσολάβηση της Ρώμης.

«Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», δήλωσε στην Καθημερινή Κύπρου το βράδυ της Τετάρτης ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της τουρκοκυπριακής πλευράς, τότε δημιουργείται μείζον θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η ΕΝΙ είναι στρατηγικός συνεργάτης σε έξι οικόπεδα της ΑΟΖ. Επιπλέον, πέρα από το γεγονός ότι η εταιρεία δεν ενημέρωσε για τη συνάντηση, με δεδομένο ότι είναι κρατική το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Ιταλία αναγνωρίζει ως κράτος τα Κατεχόμενα.

Πάντως, ο Κουντρέτ Οζερσάι επιμένει ότι υπήρξε συνάντηση. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν δεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ και δηλώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Navtex της Τουρκίας που έχει ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι οι διεργασίες για την επίσκεψη του «υπουργού» ξεκίνησαν στο Κουβέιτ στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα θα τεθεί «έντονα» από τον Νίκο Αναστασιάδη στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Πάολο Τζεντιλόνι, στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει σειρά επαφών και με τους Αλέξη Τσίπρα, Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.