22 Φεβρουάριος 2018, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 10:23

Ρολόι 42.000.000 δολαρίων φτιάχνει ο Μπέζος του Amazon.com! (φωτο)

Ρόλοι, ύψους 152 μέτρων, που έχει σχεδιαστεί να αντέξει τουλάχιστον για 10.000 χρόνια, χωρίς να χρειαστεί η παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση, κατασκευάζεται κάτω από ένα βουνό, σε έρημο του Τέξας στις ΗΠΑ. Εμπνευστής του πρότζεκτ είναι το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Long Now και βασικός χρηματοδότης είναι ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του Amazon.com.

Το εγχείρημα βασίζεται σε ιδέα του εφευρέτη Ντάνι Χίλις, ο οποίος την παρουσίασε το 1995, στο περιοδικό «Wired».

Το ρολόι, πρωτότυπο του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, θα χτυπά μια φορά το χρόνο, ο δείκτης του θα προχωρά ανά αιώνα και ο κούκος θα εμφανίζεται όταν αλλάζει χιλιετία.

Μπαταρία, με την κλασσική έννοια, δεν θα έχει αλλά θα τροφοδοτείται με ενέργεια από τις αλλαγές στη θερμοκρασία.

Στόχος του εγχειρήματος που δουλεύεται τα τελευταία χρόνια, είναι να περάσει στην ανθρωπότητα η αντίληψη ότι πρέπει να σκέφτεται με μακρύ ορίζοντα για τα προβλήματα και τις λύσεις τους.

Ο χώρος που βρίσκεται το ρολόι-γίγας θα είναι επισκέψιμος αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες. Μέχρι τότε μπορούν όλοι να βλέπουν τι γίνεται στα έγκατα του βουνού μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που έφτιαξε ο Τζεφ Μπέζος.

Χρήματα για την κατασκευή του «ρολογιού των 10.000 ετών» έχει επενδύσει ο Βρετανός μουσικός Μπράιαν Ίνο και άλλοι καλλιτέχνες.

  • Όλες οι φωτογραφίες είναι από την ειδική ιστοσελίδα www.10000yearclock.net που έφτιαξε ο Τζεφ Μπέζος.