22 Φεβρουάριος 2018, 01:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 02:04

Τσίπρας: Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο το σκάνδαλο Novartis;

  • Τσίπρας: Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο το σκάνδαλο Novartis;
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Άκουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για 40 λεπτά και επί 20 λεπτά μίλησε για την οικονομία, για τον Ερντογάν, μας είπε για τη συνομωσία του FBI, αλλά όχι για το θέμα» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ αστειευόμενος για όσα προηγήθηκαν στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημέρωσε για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody's.

Διαχωρίζοντας απολύτως τις ποινικές ευθύνες, οι οποίες θα διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την εθνική αντιπροσωπεία να επιλέξει τον μοναδικό θεσμικό δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης Νovartis, να υπερψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε τον τρόπο που διαχειρίστηκε το σκάνδαλο Κοσκωτά ο Ανδρέας Παπανδρέου και το σκάνδαλο του Βατοπέδιου ο Κώστας Καραμανλής.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Νοvartis. Υπογράμμισε «θέλω ευθύς εξαρχής να δηλώσω ότι σέβομαι απολύτως και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει για όλους μέχρις αποδείξεως από τους δικαστές και όχι από εμάς, του αντιθέτου».

«Υπήρξε για δεκαετίες στην Ελλάδα σκανδαλώδης σπατάλη στο χώρο της υγείας, στο χώρο του φαρμάκου, ναι ή όχι; Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και υλικών, ναι ή όχι;» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ειδικά για τη Νovartis έθεσε σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων εάν υπήρξε συστηματική παρέμβαση από πλευράς της πολυεθνικής προκειμένου να προωθεί σκευάσματα στην αγορά; Ή εάν υπήρξε παρέμβαση ώστε να αυξάνει τις τιμές, ή να τις συγκρατεί όταν τα μνημονιακά χρόνια μειωνόταν η δαπάνη και μετακυλίοταν στους ασφαλισμένους;

«Αμφισβητεί κανείς σήμερα τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, τις παράνομες πληρωμές των χιλιάδων γιατρών που συνταγογραφούσαν, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, το μανιπιουλάρισμα της τιμής του φαρμάκου, την ειδική μεταχείριση της εταιρείας που πληρωνόταν προνομιακά ακόμη και σε περιόδους στάσης πληρωμών του ελληνικού δημοσίου;» αναρωτήθηκε.

Σε συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα εάν υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και από αμφιβόλου ποιότητας έντυπα και μέσα ενημέρωσης; «Δεν θα αναφερθώ μόνο στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη που έθεταν ερωτήματα για τα φάρμακα» είπε και αναφέρθηκε σε στοιχεία από την έκθεση Σούρλα.

Πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι άκουσα πολλές ομιλίες από την αντιπολίτευση να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο. Και για την ακρίβεια άκουσα και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον κ. Σαλμά, αλλά και δηλώσεις πρώην υπουργών Υγείας, κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να το επιβεβαιώνουν και άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει σκάνδαλο Νovartis».

«Και το κρίσιμο ερώτημα είναι» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας για να προσθέσει «αφού υπάρχει σκάνδαλο πώς διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήτανε ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοί έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;» αναρωτήθηκε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Υπογράμμισε πως δεν θα μιλήσει ούτε ως νομικός, ούτε ως εισαγγελέας. «Επαναλαμβάνω, σήμερα θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει; Αφήστε τη ποινική. Να δεχθώ εγώ όλα όσα ειπώθηκαν. Και περί τεκμηρίου αθωότητας. Και περί ποινικών ευθυνών που δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί. Και είναι φυσικό άλλωστε, αφού ακόμη είμαστε στην αρχή της έρευνας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας για να θέσει το ερώτημα «πολιτική ευθύνη υπάρχει;».

Μάλιστα αναρωτήθηκε πως τόσα χρόνια δεν κατάλαβαν το παραμικρό. «Κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;» σχολίασε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο τρόπος που λειτούργησε η πολυεθνική Νovartis στη χώρα μας επηρέασε ευθέως τη δημοσιονομική της πορεία. «Για να κατανοήσουμε την τάξη μεγέθους αρκεί να σας πω ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών. 100 εκατ. ευρώ δηλαδή. Και σήμερα μιλάμε για 3 δισ. ευρώ, μόνο η Νovartis» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακόμη, απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας «κ. Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση (που ίσως σας στεναχωρήσω με αυτό που θα πω) που αναλογεί όμως σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτό που εσείς διαθέτετε. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Όχι μόνο δεν το πράξατε αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε και εσείς πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Ενώ αναφορικά με όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αντιπολίτευση για σκευωρία κυβέρνησης και αμερικανικών Αρχών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαριτολογώντας «είπαμε κ. Μητσοτάκη έχουμε ικανότητες αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες».

Πρόσθεσε «θέλω λοιπόν να σας θυμίσω ότι το σκάνδαλο Νovartis δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό που συγκλόνισε τη πολιτική ζωή του τόπου. Είναι ίσως το μεγαλύτερο σε σχέση με το μέγεθος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, αλλά όχι το μοναδικό. Κι άλλες φορές προέκυψαν μεγάλα σκάνδαλα με αυταπόδειχτη ζημία οικονομική για το δημόσιο συμφέρον και με ενδείξεις ποινικών ευθυνών που έμενε να διερευνηθούν, όπως καλή ώρα σήμερα. Αλλά σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα με τις προφανείς πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης».


Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη συζήτηση περί προκαταρκτικής εξέτασης

Και συνέχισε: «σας θυμίζω ότι αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αυτό έκανε και ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το Βατοπέδι, μιλώντας στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του δικού σας κόμματος. Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους. Και μιλάμε για ένα σκάνδαλο που δεν είχε πίσω του ούτε καταθέσεις στο FBI, ούτε διεθνείς διαστάσεις. Παρά μονάχα μια κατάθεση. Που υπήρξε όμως αρκετή για να θέσει τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους, για όσο διάστημα διαρκούσε η έρευνα, εκτός θέσεων ευθύνης».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράμμισε «σας καλώ λοιπόν να συγκρίνετε αυτή την πολιτική τοποθέτηση με την σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτικών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών. Μια επίθεση που με τον τρόπο που διεξάγεται από αυτό εδώ το βήμα που προσβάλει τους ίδιους θεσμούς και τη δημοκρατία στο τόπο μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πώς για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις. Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν. Ήδη έξω όσων γνωρίζω το κάνουν, για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία».

Αναφερθείς στις ομιλίες του κ. Σαμάρα και του κ. Βενιζέλου, είπε ότι εμφανίστηκαν εδώ λέγοντας πως επιστρέφουν για να πάρουν εκδίκηση, ειδικά για εμένα έφτιαξε είκοσι ειδικά δικαστήρια, είπε ο Αλέξης Τσιπρας για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Και απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό με Μπρέχτ, λέγοντας δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος αλλά ποιος το λέει.

Ο πρωθυπουργός ενέταξε το σκάνδαλο Νovartis σε μια από τις αιτίες της διόγκωσης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ανέφερε πως η κοινωνία πλέον γνωρίζει ότι το παλιό πολιτικό σύστημα στήθηκε πάνω σε αδιαφανείς πρακτικές που όταν δεν ήταν παράνομες ήταν σίγουρα ανήθικες. Τόνισε πως το παλιό πολιτικό σύστημα στήθηκε πάνω στην γενικευμένη φοροδιαφυγή των ισχυρών, στις υπόγειες συνδιαλλαγές και τις συναλλαγές του πολιτικού προσωπικού, όσο ψηλά και αν βρισκόταν με πολυεθνικές, με επιχειρηματίες και μιντιάρχες. «Τα γνωρίζει όλα αυτά ο ελληνικός λαός» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η αλαζονεία του παλαιού πολιτικού συστήματος «έχει εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από ότι στο διαβόητο μότο της μνημονιακής τραγωδίας "Μαζί τα φάγαμε"». Και υπογράμμισε πως «Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη Siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο. Δεν τα φάγαμε μαζί, πως να το κάνουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και άφησε εκ νέου αιχμές για τα ονόματα που περιλαμβάνονται στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε «όταν το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας κατεδάφιζε δικαιώματα, έκοβε συντάξεις, μείωνε κοινωνικές δαπάνες, πετσόκοβε μισθούς, έκλεινε σχολεία και νοσοκομεία, ήξερε να μηχανεύεται τρόπους για να ταΐζει την απληστία του». Διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει «την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε «σας καλώ σήμερα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, να πράξετε τον μοναδικά ορθό και έντιμο δρόμο. Να υπερψηφίσετε σύμφωνα με τον κανονισμό και το Σύνταγμα, τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης. Σας καλώ να επιλέξουμε ως Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας τον μοναδικό θεσμικά προβλεπόμενο δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απάντηση στα πολύπλοκα δικονομικά και ουσιαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

»Σας καλώ να επιλέξουμε το δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης. Και αυτή είναι μια επιλογή, η μόνη επιλογή που σέβεται τους θεσμούς και το νόμο αλλά την ίδια στιγμή δίνει και σαφές μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα συγκαλύψουμε, δεν θα κουκουλώσουμε, δεν θα θάψουμε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.