21 Φεβρουάριος 2018, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2018, 20:13

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέβηκε σε τανκ στα Ιωάννινα (βίντεο)

  • (Πηγή: Epirus tv news)

Σε τανκ ανέβηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στα Ιωάννινα όπου παραβρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 105 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας τράβηξε το επετειακό άρμα μάχης τύπου LEO1A5, το οποίο, στο πλαίσιο του εορτασμού, εκτίθεται από την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία σε χώρο παρακείμενο του στρατηγείου στα Ιωάννινα.

Νωρίτερα, ο ΠτΔ έστειλε αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία και την πΓΔΜ, να σεβαστούν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κατά την αντιφώνησή του στην υποδοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο Π. Παυλόπουλος, αφού επισήμανε πως «είμαστε λαός της ειρήνης και της Δημοκρατίας, τιμούμε τους φίλους μας και τους σεβόμαστε, δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας», απευθύνθηκε στην «φίλη και γείτονα Τουρκία», λέγοντας πως ο δρόμος του λαού της «δεν είναι κατά την Ανατολή, είναι κατά την Δύση και την ΕΕ», με απαράβατους όμως, όρους και προϋποθέσεις.

Κατηγορηματικά τόνισε: «Για να έχει αυτή την προοπτική, που εμείς την θέλουμε και την θέλουμε ειλικρινά, απαραίτητη προϋπόθεση, όρος απαράβατος είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Συνθήκη της Λοζάνης και το δίκαιο της θάλασσας δεσμεύουν την Τουρκία (…) Εκεί, δεν υπάρχουν ούτε αμφισβητήσεις, ούτε γκρίζες ζώνες. Αυτές είναι επινοήσεις. Όσο κάποιοι φαντάζονται γκρίζες ζώνες, είμαστε εδώ να τους αποδείξουμε, ότι το Αιγαίο έχει φως. Όχι γκρίζο. Το Αιγαίο έχει γαλάζιο, όχι γκρι. Και αυτό, εκτός από τη φύση, σε αυτή την περιοχή, το έχει κατοχυρώσει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε αυτό δεν κάνουμε πίσω».


(Φωτ.: epirus-tv-news.gr)

Αναφερόμενος «στην γειτονική χώρα, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει την ΝΑΤΟϊκή και την ευρωπαϊκή της προοπτική, αλλά αυτό με τις προϋποθέσεις της ιστορίας, του ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου, που δεν ανέχονται αλυτρωτισμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων έχει εθνικές διαστάσεις και αναδύει κελεύσματα της ιστορίας, που πρέπει να καθοδηγούν όλους, ως δείκτες πορείας για το μέλλον, για να υπογραμμίσει, πως κατά το έπος στο Μπιζάνι και τα Ιωάννινα υπήρχε αρραγής ενότητα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της εποχής εκείνης και συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λίγο αργότερα ο διχασμός μας οδήγησε σε εθνική καταστροφή.