21 Φεβρουάριος 2018, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2018, 16:14

Πώς μπαίνουν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 12 δόσεις

  • Εξωδικαστικός μηχανισμός: 3.003 αιτήσεις σε έναν χρόνο, ρυθμίστηκαν οι 213
    (Φωτ.: Flickr / Cronenberg1978)

Μέρος ή το σύνολο των βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα μπορούν να εντάξουν οι φορολογούμενοι στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω του TAXISnet και θα αφορά και οφειλές που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις, μια ρύθμιση ιδιαίτερα αυστηρή αφού «χάνεται» εάν δεν πληρωθεί μία δόση.

Οι δόσεις δεν είναι άτοκες, αλλά επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν στη σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr) και να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς τους. Η ρύθμιση των 12 δόσεων είναι στην επιλογή «Εφαρμογές». Πατώντας «Aίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013» στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν «Yποβολή νέας».

Το σύστημα θα ζητήσει να συμπληρωθούν:

  • ο αριθμός των δόσεων που επιθυμεί ο φορολογούμενος (από αυτόν θα εξαρτηθεί το ύψος της δόσης),
  • το μηνιαίο καθαρό εισόδημα,
  • οι πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις, και
  • οποιοδήποτε αναμενόμενο μελλοντικό εισόδημα.

Όταν συμπληρωθούν τα παραπάνω στοιχεία θα εμφανιστούν το ποσό της κάθε δόσης αλλά και το τελικό πληρωτέο ποσό. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει ο φορολογούμενος να τσεκάρει το πεδίο 3 σχετικά με το αν έχει υποβληθεί ή όχι σε διαδικασία πτώχευσης, αλλά και να συμπληρώσει στο πεδίο 4 τα περιουσιακά του στοιχεία.

Επίσης θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία της πάγιας εντολής με το IBAN ώστε να πληρώνεται η δόση απευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου. Η ρύθμιση μπορεί να εγκριθεί ακόμα και την ίδια μέρα. Για να είναι έγκυρη η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Η επόμενη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.