21 Φεβρουάριος 2018, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2018, 12:54

Τουρκική φρεγάτα επιβλέπει το οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Τουρκική φρεγάτα επιβλέπει το οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ
    Η τουρκική φρεγάτα γύρω από το στόχο «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ (πηγή: «Φιλελεύθερος»)

Το μήνυμα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν κανονικά έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης πριν από τη σύσκεψη με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ΑΟΖ. Ο Κύπριος πρόεδρος σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες του, και ότι στόχος είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μόλις σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η Τουρκία χθες εξέδωσε νέα Navtex δεσμεύοντας παρανόμως την ίδια θαλάσσια περιοχή για ασκήσεις μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Φιλελεύθερος απέκτησε πρόσβαση στις δορυφορικές φωτογραφίες του συστήματος Planet, οι οποίες δείχνουν ότι μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής μια τουρκική φρεγάτα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, παρέμενε γύρω από το στόχο «Σουπιά» στο οικόπεδο 3, πλέοντας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το ακριβές σημείο που καθορίστηκε για τη γεώτρηση.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το τουρκικό πλοίο, εντούτοις οι φωτογραφίες δείχνουν ότι το μήκος του είναι 118 μέτρα. Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας διαθέτει τέσσερις φρεγάτες με αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μία από τις «Μπαρμπαρός».