20 Φεβρουάριος 2018, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2018, 21:40

Ποινικοποίηση της μοιχείας εισηγείται ο Ερντογάν

  • Ποινικοποίηση της μοιχείας εισηγείται ο Ερντογάν
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να «παγώσει» το ζήτημα της ποινικοποίησης της μοιχείας, το 2004, έπειτα από αντιδράσεις των ευρωπαίων, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών (εκείνη την εποχή) της Τουρκίας με την ΕΕ. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου είχε θέσει αυτό το ζήτημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης του ποινικού κώδικα. Όμως η πρόταση αυτή συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της λαϊκής αντιπολίτευσης και των ευρωπαίων αξιωματούχων που υποστήριζαν ότι θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ επίκαιρο να συζητήσουμε ξανά το θέμα της μοιχείας, καθώς η κοινωνία μας βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε ό,τι αφορά τις ηθικές αξίες» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP. «Πρόκειται για ένα παλιό ζήτημα. Θα έπρεπε να συζητηθεί. Περιλαμβανόταν ήδη στις προτάσεις μας. Εκείνη την εποχή (2004) κάναμε ένα βήμα σύμφωνο με τα αιτήματα της ΕΕ, αλλά κάναμε λάθος», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της θανατικής ποινής. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς λόγω της κατάστασης με την τρομοκρατία», τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα ίσως μπει στο τραπέζι ενόψει των επικείμενων αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας. Η Τουρκία αποποινικοποίησε τη μοιχεία για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για τους άνδρες ήταν νόμιμη επί πολλά χρόνια.