20 Φεβρουάριος 2018, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2018, 18:43

Δέκα κάλπες στη Βουλή για τη Novartis

  • Δέκα κάλπες στη Βουλή για τη Novartis
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα μεταφερθεί αύριο η υπόθεση Novartis, σε μια διαδικασία που αναμένεται να είναι μαραθώνια. Σήμερα συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων η οποία αποφάσισε να στηθούν δέκα κάλπες από τις οποίες θα προκύψει εάν θα παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή ή όχι τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση.

Οι δέκα κάλπες θα είναι αριθμημένες και σε καθεμία θα αντιστοιχεί μία εφορευτική επιτροπή.

Τα ψηφοδέλτια που θα πάρουν οι βουλευτές θα είναι δέκα· κάτω από το όνομα του κάθε πολιτικού προσώπου θα υπάρχουν τα τρία αδικήματα και δίπλα το «Ναι», το «Όχι» και το «Παρών». Για τη διαδικασία προβλέπονται και δέκα λευκά ψηφοδέλτια. Η ψήφος για να είναι έγκυρη θα πρέπει να υπάρχει αντιστοιχία ψηφοδελτίου-κάλπης. Στη μυστική ψηφοφορία δικαίωμα ψήφου έχουν και πέντε από τα δέκα εμπλεκόμενα πρόσωπα καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτές. Ωστόσο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για τις δέκα κάλπες ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, ενώ μία κάλπη επιθυμούσαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων που ζητούν η ψηφοφορία να μην αφορά πολιτικά πρόσωπα.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα παρά την πρόθεση η διάρκειά της να μην υπερβεί τις 16 ώρες. Κάτι τέτοιο, όμως, μοιάζει απίθανό με δεδομένο ότι το λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, και από την άλλη θα μιλήσουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι, πλην του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος θα στείλει υπόμνημα.

Εκτός απροόπτου η προανακριτική επιτροπή θα υπερψηφιστεί μιας και απαιτούνται 151 ψήφοι. Η διάρκειά της θα είναι ένας μήνας, με δυνατότητα παράτασης, και θα αποτελείται από 21 μέλη με πιθανότερο επικεφαλής τον Θεόδωρο Δρίτσα. Τα δέκα μέλη θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πέντε από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα θα μετέχουν με έναν βουλευτή.