20 Φεβρουάριος 2018, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2018, 19:11

Χριστίνα Αλεξανιάν: Έχω ένα κόμπο στο λαιμό όταν μιλάω για τα δεινά Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών

  • Χριστίνα Αλεξανιάν: Έχω ένα κόμπο στο λαιμό όταν μιλάω για τα δεινά Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών

«Ανεβαίνει ένας κόμπος στο λαιμό μου μιλώντας για τα δεινά των Αρμενίων, των Ποντίων και των Μικρασιατών. Είμαι πολύ περήφανη που ζωντανεύω στη σκηνή τις μνήμες, τον πόνο, το διωγμό και τις ελπίδες των προγόνων» αναφέρει η ηθοποιός Χριστίνια Αλεξανιάν σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τη παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν.

Στη σκηνή ενσαρκώνει την Ανζέλ Κουρτιάν. Ένα κορίτσι που έγινε αυτόπτης μάρτυρας της Μικρασιατικής Καταστροφής κι ακολούθησε ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη κι από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά.

Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του αρμενικού λαού και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας όπως τα έζησε η ίδια, όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Όλα ξεκίνησαν από το ομότιτλο βιβλίο που έπεσε στα χέρια της Χριστίνας Αλεξανιάν. Μέσα από αυτό το βιβλίο της γεννήθηκαν τόσο έντονα συναισθήματα που «δεν είχα άλλη επιλογή από το να κάνω τη θεατρική διασκευή και να το ανεβάσω στη σκηνή» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όλα αυτά θέλησε να τα ζωντανέψει στο θεατρικό σανίδι, και στο πρόσωπο της Ανζέλ Κουρτιάν να δικαιωθούν όλες οι εθνότητες που υπέστησαν Γενοκτονία. «Το 1922 το Αιγαίο είχε κοκκινίσει από το αίμα των προγόνων μας. Χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα συμμαχικά πλοία. Δυστυχώς το Αιγαίο συνεχίζει να κοκκινίζει από αίμα προσφύγων και σήμερα» τονίζει η Χρ. Αλεξανιάν.

Η μεταφορά της παράστασης στη βόρεια Ελλάδα
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή της η ηθοποιός αναφέρθηκε και στη μεταφορά της παράστασης στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Με τη βοήθεια της Αρμενικής Παροικίας της Θεσσαλονίκης, της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης και της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής η παράσταση θα ανεβαστεί και στη βόρεια Ελλάδα. Πρώτος σταθμός θα είναι η Θεσσαλονίκη (21-25 Φεβρουαρίου) και ακολουθούν η Βέροια (Τρίτη 27 Φεβρουαρίου), η Ξάνθη (Πέμπτη 1η Μαρτίου) και η Κομοτηνή (Παρασκευή 2 Μαρτίου). «Είναι πολύ συγκινητικό για μένα να ξέρω πως θα παρακολουθήσουν την παράσταση Αρμένιοι πατριώτες μου. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν θα παρουσιαστούν στη βόρεια Ελλάδα, εκεί που η καρδιά του ελληνισμού χτυπά δυνατά» τόνισε κλείνοντας η ηθοποιός.