19 Φεβρουάριος 2018, 22:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2018, 22:17

Δύο προαπαιτούμενα μπλόκαραν την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup

  • Δύο προαπαιτούμενα μπλόκαραν την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup
    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο συζητούν πριν από τη συνεδρίαση της 19ης Φεβρουαρίου (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην αποφασίζουν μεν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά να αποτιμούν θετικά τη πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά.

Tα δύο ανοιχτά θέματα για τους θεσμούς είναι η άρση τυχόν εμποδίων για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό και η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όπως ανέφερε ο Σεντένο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών. «Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων μετά τη συνεδρίαση, το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να δοθεί μετά τα μέσα Μαρτίου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μοσκοβισί: Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα
Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα και το 99% των προαπαιτούμενων (τα 108 από τα 110) υλοποιήθηκαν, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter, πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup, επιτρέποντας τη λήψη απόφασης για εκταμιεύσεις. 

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. 

Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.