19 Φεβρουάριος 2018, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2018, 15:20

Ράμα: Κοινός πρόεδρος για Αλβανία και Κόσοβο

  • Προκλήσεις δίχως τέλος από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα
    Ο Έντι Ράμα (φωτ. αρχείου: EPA / Pawel Supernak)

Μια πρόταση που βάζει φωτιά στα Βαλκάνια έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατά την εορταστική συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο Έντι Ράμα εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο.

«Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια» ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ιδέα αυτή ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το Κόσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε στην ομιλία του στην βουλή του Κοσόβου, ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακής, εμπορικής και οικονομικής ένωσης ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα. Αναφερόμενος στις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία τόνισε ότι οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.