19 Φεβρουάριος 2018, 09:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2018, 14:12

Απεβίωσε ο Ανδρέας Αγτζίδης

  • Απεβίωσε ο Ανδρέας Αγτζίδης
    (Φωτ.: maxitis.gr)

Θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία του Κιλκίς και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του Ανδρέα Αγτζίδη. Ο δάσκαλος, συνταξιούχος προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγγραφέας και αρθρογράφος απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών.

O Ανδρέας Αγτζίδης ήταν ο μεγαλύτερος εν ζωή της δεύτερης γενιάς μιας οικογένειας προσφύγων του 1922.

Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς ποντιακής οικογένειας. Ο πατέρας του Βλάσης είχε γεννηθεί στο Αμιρχάν του Καρς του Καυκάσου και η μητέρα του Αφροδίτη στην Ταρσό της Χερροίανας της Αρυρούπολης του Πόντου. Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1926, έζησε τα τραγικά γεγονότα της Κατοχής ενταγμένος στην ΕΠΟΝ, βίωσε την μετακατοχική τρομοκρατία, απέφυγε την τελευταία στιγμή τον εμφύλιο πόλεμο, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως δάσκαλος.

Την περίοδο της δικτατορίας μετατέθηκε στην Αθήνα, για να αποφύγει το βαρύ κλίμα που δημιουργούσε η χούντα στο Κιλκίς. Μετά το 1974 συμμετείχε στο δημοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως προϊστάμενος της δημοτικής εκπαίδευσης σε μεγάλη εκπαιδευτική περιφέρεια της Αθήνας. Μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε με τη σύζυγό του Εύχαρι στο Κιλκίς, όπου είχε συστηματική δημόσια παρουσία με δημοσιεύσεις για ιστορικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά και εθνικά θέματα.

Υπό έκδοση βρίσκονται δύο βιβλία του, ένα για τη Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου 1944 μεταξύ ΕΛΑΣ και δωσίλογων και ένα με τα δημοσιευμένα κείμενά του.

  • Πηγή: maxitis.gr