19 Φεβρουάριος 2018, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2018, 08:20

Eurogroup: Αποτιμάται η γ΄ αξιολόγηση και εκταμιεύεται η δόση

  • Eurogroup: Αποτιμάται η γ΄ αξιολόγηση και εκταμιεύεται η δόση

Η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτελέσει το πρώτο θέμα του Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα στις Βρυξέλλες στις 16:00 παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η εκταμίευση της δόσης θα κριθεί από την πρόοδο των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την γ΄ αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

»Το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: αφορά στις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτή απαιτείται), το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».

Από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, απομένουν δύο τεχνικής φύσεως, μετά και από την υποβολή την περασμένη Παρασκευή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για την επένδυση στο Ελληνικό, για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ και στην ουσία η πορεία τους θα εξετασθεί τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό.

Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ΄ αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Παράλληλα, στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν - ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι - ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι - ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ΄ αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την- χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή- έξοδο από το πρόγραμμα.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Όμηρος Εμμανουηλίδης.