16 Φεβρουάριος 2018, 23:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2018, 20:58

Απόκριες στην Αθήνα με τους Κουδουναραίους του Διστόμου

  • Απόκριες στην Αθήνα με τους Κουδουναραίους του Διστόμου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Φορώντας προβιές, ζωσμένοι κουδούνια και με μεγάλες μαγκούρες στα χέρια νέοι και νέες από τη μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας συνεχίζουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αθυροστομία και καυτή σάτιρα! Φουριόζοι, θορυβώδεις και τραγουδώντας στίχους που... καίνε, οι Κουδουναραίοι του Διστόμου έρχονται αύριο στην αποκριάτικη Αθήνα για να δώσουν το δικό τους χρώμα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ενταγμένοι εδώ και χρόνια στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου θα ξεκινήσουν την παρέλαση τους στις 19:00 από την Ομόνοια. Στη συνέχεια θα ανέβουν την Αθηνάς, θα ταράξουν την πλατεία Κοτζιά, και μέσα από την Αιόλου και την πλατεία Αγίας Ειρήνης θα καταλήξουν στην πλατεία Ψυρρή.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το εθιμικό δρώμενο των Κουδουναραίων απαντάται σε αρκετά μέρη της βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων – το Δίστομο είναι το νοτιότερο σημείο στο οποίο αναβιώνει αδιαλείπτως. Νέοι και νέες φορούν προβιές και βαριά κουδούνια που δένουν με αλυσίδες στη μέση τους, κρατούν ραβδιά με κλαδιά ελιάς στην κορυφή, τραγουδούν «πικάντικα» τραγούδια και απαγγέλουν αυτοσχέδια σατιρικά στιχάκια. Ο εκκωφαντικός ήχος από τα κουδούνια θεωρείται ότι ξυπνά τη φύση· η άνοιξη, άλλωστε, συμβολίζεται με τα φύλλα της ελιάς.