17 Φεβρουάριος 2018, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2018, 13:11

Η παραδοσιακή λευκαδίτικη κουλούρα την Κυριακή της Τυρινής (βίντεο)

  • Η παραδοσιακή λευκαδίτικη κουλούρα την Κυριακή της Τυρινής (βίντεο)
    (Φωτ.: karyalefkadas.blogspot.gr)
  • Η παραδοσιακή λευκαδίτικη κουλούρα την Κυριακή της Τυρινής (βίντεο)
  • Η παραδοσιακή λευκαδίτικη κουλούρα την Κυριακή της Τυρινής (βίντεο)

Η τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς συνδέεται με πλήθος παραδόσεις και έθιμα ανά περιοχή της Ελλάδας, που ακόμα και σήμερα ακολουθούνται ευλαβικά. Πολλά από τα έθιμα αυτά συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, αφού την εβδομάδα αυτή παραδοσιακά ετοιμάζονταν για την Σαρακοστή και επιτρεπόταν η κατανάλωση τυριών, γάλακτος και ζυμαρικών, αλλά όχι κρέατος.

Στη Λευκάδα τέτοιες μέρες παρασκεύαζαν την παραδοσιακή λευκαδίτικη κουλούρα.

Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, το Σάββατο, παραμονή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οι νοικοκυρές εκτός από το φαγητό της ημέρας έβραζαν μακαρόνια ανάλατα και χωρίς λάδι. Αφού τα σούρωναν τα έριχναν σε ένα κόσκινο γυρισμένο ανάποδα και από εκεί έτρωγε το κάθε μέλος της οικογένειας από ένα μακαρόνι. Η νοικοκυρά έτρωγε τελευταία, πετώντας το πιρούνι της πίσω. Όσα μακαρόνια περίσσευαν τα έριχναν στις κότες την επόμενη μέρα.

Την Κυριακή της Τυρινής έφτιαχναν λευκαδίτικες κουλούρες με τυριά. Το έδεσμα αυτό μοιάζει με τις παραδοσιακές χωριάτικες τυρόπιτες που στα παλιά χρόνια φτιάχνονταν σε κάθε σπιτικό με αγνά υλικά.


Η παρασκευή της κουλούρας (βίντεο: Καρυά Λευκάδας)

  • Πηγή: karyalefkadas.blogspot.gr.