23 Φεβρουάριος 2018, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2018, 09:36

Πανεύκολο σαρακοστιανό μυδοπίλαφο από την Πόλη

  • Πανεύκολο σαρακοστιανό μυδοπίλαφο από την Πόλη
    (Φωτ.: Δημήτρης Βλάικος / gastronomos.gr)

Τα μύδια είναι αγαπημένος μεζές στην Κωνσταντινούπολη. Τα φτιάχνουν και γεμιστά με ρύζι, στον ατμό και περιχυμένα με μπόλικο λεμόνι – εξαίσια γεύση! Στους δρόμους της Πόλης, επίσης, θα συναντήσετε πλανόδιους πωλητές με καροτσάκια που πουλάνε μύδια σε χάρτινα χωνάκια.

ΥΛΙΚΑ
  • 2½ φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 25 μύδια χωρίς κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 25 μύδια με κέλυφος, φρέσκα ή κατεψυγμένα (τα βουρτσίζουμε ή τα ξύνουμε με ένα μαχαιράκι για να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες, με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το «γένι» και τα πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό)
  • τα φύλλα από ⅓ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για περίπου 2-3΄, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα, 1 λίτρο νερό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4΄, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10-15΄, μέχρι να μισομαλακώσει και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Ανακατεύουμε τακτικά, για να μην κολλήσει το ρύζι.
  4. Ρίχνουμε όλα τα μύδια (με κέλυφος και χωρίς), χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8-10΄, μέχρι να γίνουν τα μύδια και να ανοίξουν (αυτά που έχουν κέλυφος, όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε) και να μαλακώσει και να χυλώσει το ρύζι.
  5. Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
  • Πηγή: gastronomos.gr / Νίκη Χρυσανθίδου.