14 Φεβρουάριος 2018, 20:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2018, 12:26

Η Βουλή του Ισραήλ θα απορρίψει το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Η Βουλή του Ισραήλ θα απορρίψει το νομοσχέδιο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Άποψη της αίθουσας που συνεδριάζουν οι βουλευτές της Κνεσέτ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Δύσκολα θα περάσει από την Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ, το νομοσχέδιο που έφερε το κόμμα Γες Ατίντ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Σε προκαταρκτική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα οι βουλευτές απέρριψαν το κείμενο, όπως αναφέρει η Jerusalem Post στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Δεν υπάρχει λόγος για την Κνεσέτ, η οποία εκπροσωπεί ένα έθνος που έζησε το Ολοκαύτωμα, να μην αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να έχει μία ημέρα μνήμης», σημείωσε ο ηγέτης του Γες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ. Η υφυπουργός Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι, από τη μεριά της, υπενθύμισε ότι στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ερεβάν για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων είχε σταλεί επίσημη αντιπροσωπεία της Κνεσέτ.

«Αλλά δεν θα πάρουμε επίσημη θέση για το ζήτημα, με δεδομένες τις πολύπλοκες και διπλωματικές επιπτώσεις, και γιατί θα υπάρχει άμεση πολιτική σύνδεση», συμπλήρωσε η Τζίπι Χοτοβέλι.

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ Γιούλι-Γιόελ Εντελστάιν είχε καλέσει το 2015 την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, ενώ το 2016 είχε ζητήσει από την Επιτροπή Εκπαίδευσης του κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.