13 Φεβρουάριος 2018, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2018, 16:31

Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για το περιστατικό στα Ίμια

  • Ελληνοαμερικανική συνεργασία για προστασία χριστιανικών πληθυσμών σε εμπόλεμες ζώνες 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν κάνει λόγο για παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων, και άρα της εθνικής κυριαρχίας –σε αντίθεση με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής–, το διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα για τον εμβολισμό του σκάφους «Γαύδος» κοντά στα Ίμια ήταν σε υψηλούς τόνους.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σε διάβημα προς τον Τούρκο ομόλογό του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ενώ στο υπουργείο κλήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα.

Η Ελλάδα κάνει λόγο για επικίνδυνα συμβάντα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τα οποία είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς «που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία». Επιπλέον, η Άγκυρα καλείται να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αντίθετα, όπως τονίζεται, υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, «που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».


Φωτογραφία-ντοκουμέντο του σκάφους «Γαύδος» μετά το συμβάν στα Ίμια

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι εκτός, από το διάβημα προς την Τουρκία, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους –μεταξύ αυτών, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας–, και παράλληλα προέβη στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Σχοινάς: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο.

Η Κομισιόν απηύθυνε ήδη νέα προειδοποίηση για την ανάγκη σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, και υπογράμμισε ότι το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε αγοράστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, άρα με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Ακόμα, υπενθύμισε ότι στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας θα γίνει Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια απέναντι σε ένα κράτος-μέλος.