13 Φεβρουάριος 2018, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2018, 16:50

Σύγχρονο σκάφος ακτοφυλακής το «Γαύδος» που εμβολίστηκε στα Ίμια (βίντεο)

Ένα από τα πλέον σύγχρονα σκάφη ακτοφυλακής στον κόσμο είναι το ΛΣ 090 «Γαύδος» το οποίο εμβολίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από τουρκική ακταιωρό. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το μεσημέρι της Τρίτης επιβεβαίωσε το συμβάν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ακόμα, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι Τούρκοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, και ότι το «Γαύδος» βρισκόταν σε διατεταγμένη περιπολία.

Πληροφορίες του Πάρι Καρβουνόπουλου για το militaire.gr, αναφέρουν ότι ίσως στόχος των Τούρκων ήταν να βυθίσουν το ελληνικό σκάφος, με δεδομένο ότι η ακταιωρός έχει σχεδόν διπλάσιο βάρος και ότι ο Έλληνας κυβερνήτης διέταξε πρόσω ολοταχώς για ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το «Γαύδος» είναι πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση των ελληνικών, και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκών, συνόρων. Είναι τύπου STAN PATROL 5509, κατασκευάστηκε από την ολλανδική Damen, κόστισε 28,8 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε υπηρεσία από τον Δεκέμβριο του 2015.

Βασικό χαρακτηριστικό του σκάφους είναι η πλώρη σε σχήμα πέλεκυ, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση υψηλών ταχυτήτων ακόμα και αν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 25-30 κόμβοι. Η δε εμβέλειά του με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια, και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Την ώρα της σύγκρουσης στο «Γαύδος» επέβαινε 27μελές πλήρωμα. Αν και οι ζημιές στην πρύμνη είναι σημαντικές (το σκάφος έφτασε για επισκευή στην Ελευσίνα), το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του.