13 Φεβρουάριος 2018, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2018, 12:12

Απειλή Ερντογάν: Να μην κάνουν το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο

  • Ερντογάν: Πρόστιμα στους «καιροσκόπους» που ανεβάζουν τις τιμές
    Στιγμιότυπο από παλαιότερη ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βουλευτές του AKP (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Στον απόηχο του επεισοδίου με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αλλά και του σκηνικού έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να στείλει μηνύματα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, έκανε αναφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο και στις βραχονησίδες στο Αιγαίο, και κάλεσε τις δύο χώρες «να μην κάνουν το λάθος βήμα».

Όπως μεταδίδει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και με τις έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και στο Αιγαίο, να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Στη συνέχεια της ομιλίας του επιτέθηκε και στις ΗΠΑ με αφορμή την παροχή οικονομικής βοήθειας στους Κούρδους του PYD.

Αφού προειδοποίησε ότι τέτοιες αποφάσεις επηρεάζουν και τις αποφάσεις της Άγκυρας, σημείωσε ότι αυτό που ζητείται είναι η παράδοση σε τρομοκράτες. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ. Στο ΝΑΤΟ κάθε χώρα είναι ίση με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε με νόημα.