13 Φεβρουάριος 2018, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2018, 11:51

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος ΥΠΕΞ της Κύπρου

  • Χριστοδουλίδης: Ξεκάθαρες οι ΗΠΑ για την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ
    Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ. αρχείου: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου αναμένεται να παραδώσει ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης στον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Κύπριος ΥΠΕΞ δηλώνοντας μάλιστα την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη.

Σχολιάζοντας την αναφορά του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι ο νέος ΥΠΕΞ «είχε μέντορα τον Κασουλίδη» είπε πως χαίρεται για την εξέλιξη αυτή και για το γεγονός ότι το ακούει δημόσια, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, ήδη από το 2013, όταν είχε αναλάβει το υπουργείο είχε δηλώσει ότι με την ολοκλήρωση της θητείας του θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, συνεπώς η αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ της Κύπρου είναι κάτι που επέλεξε.

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ της Κύπρου
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου της Πάφου, στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Αποφοίτησε το 1991 από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην Πάφο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York, ενώ ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου». Είναι συγγραφέας των βιβλίων Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978 (Αθήνα 2009) και Οι Σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977-1988 (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας, με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή εξωτερική πολιτική και ιστορία. Από το 1999 είναι μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος στο Λονδίνο, αναπληρωτής αρχηγός αποστολής της πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα και σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.