13 Φεβρουάριος 2018, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2018, 10:04

Το σχέδιο συμφωνίας του Κοτζιά για το Σκοπιανό και οι συνομιλίες με Νίμιτς και Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

  • Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας
    Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ σε παλαιότερη συνάντησή τους στην πΓΔΜ (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο Σκοπιανό, και όπως προκύπτει από διαφορετικές πηγές η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιο συμφωνίας για την αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ –εάν δεν το έχει ήδη κάνει. Μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, σήμερα αναμένεται να ξανασυναντηθούν έχοντας όμως μαζί τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Το σύμφωνο που προτείνει η Ελλάδα συντάχθηκε από τον Νίκο Κοτζιά και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μια δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Θα μπορούσαμε το πούμε "Νίκος Γκάλης"»
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε θέμα αλλαγής ονόματος του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης! «Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει “Alexander the Great”. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε» πρόσθεσε, προκαλώντας πολλές απορίες στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είπε ότι εάν άλλαζε το όνομα του αεροδρομίου, θα πρότεινε να ονομαστεί «Νίκος Γκάλης»!